Polycarbonaat platen zijn lichtgewicht en zo goed als onbreekbaar. Polycarbonaat is 250x sterker dan glas. De platen hebben een groot isolerend vermogen. Polycarbonaat is naast zijn slagvastheid een doorzichtig materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Het is makkelijk in gebruik en wordt daarom veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om cd’s en dvd’s van te maken, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, politieschilden, verschillende mobiele telefoons, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen zijn vaak van polycarbonaat.

Polycarbonaat platen zijn door hun isolerende en lichtdoorlatende eigenschappen ook zeer geschikt voor het  construeren van:

  • Deurluifels
  • Tuinschermen
  • Balkonafscherming
  • Serres
  • Terrasoverkappingen
  • Carports

 

Tips

Droog opslaan: Sla de platen droog op, in een overdekte, goed geventileerde ruimte.
Op maat maken: Gebruikt hetliefst een fijn getande zaag of een scherp stanleymes. Ook met een decoupeerzaag (met fijn getand zaagje) kunt u de platen op maat zagen.
Gaten boren: Boor de benodigde gaten meteen scherpe metaalboor.
UV-zijde boven: De plaatzijde waarop de beschermfolie zit is de UV-bestendige kant.
Deze kant komt altijd boven: Verwijder de beschermfolie voordat u de plaat monteert.
Hellingshoek: Bij het maken van een afdak of een andere dakconstructie plaatst u de platen met een hellingshoek van minimaal 6 graden.

 

Made in

De regio rond Antwerpen is belangrijk voor de productie van polycarbonaatgranulaten. In België produceert Bayer MaterialScience zowel Makrolon als Apec, dat nog temperatuurbestendiger is. In Nederland produceren onder meer Styron polycarbonaat onder de naam Caliber en GE Plastics (thans Sabic) onder de naam Lexan. Makrolon en Makrolife/Makroclear zijn ook de merknamen voor polycarbonaatplaten van respectievelijk Bayer en Arla Plast. Deze platen zijn zowel in massieve (monolitische) vorm als in meerwandige uitvoering beschikbaar. Toepassingen van deze zijn terug te vinden in de bouw, industrie als ook in de (licht)reclame.