Naast dat wij de platen voor u kunnen zagen staan hieronder nog een aantal tips en trucs  zodat u ook gemakkelijk zelf met “gewoon” gereedschap aan de slag kunt met plaatmateriaal. 

De onderwerpen zijn gekozen na aanleiding van veel gestelde vragen van onze klanten betreffende de verwerking van panelen.

 1. Zagen
 2. Zelf zagen
 3. Schuren
 4. Frezen
 5. Lasersnijden
 6. Polijsten
 7. Boren
 8. Schroeven
 9. Uitzetten / krimpen
 10. Kitten (lijmen en afdichten)
 11. Lijmen (algemeen)
 12. Voorzetglas vandalisme- en inbraakpreventie
 13. Warmte en geluidsisolateie met voorzetglas
 14. Daken serre, carport of afdak
 15. Stijfheid acrylaat en polycarbonaat
 16. Reinigen

Zagen Van Dibond Wit Bij PLAATGOEDnl

Zagen

Wij kunnen de kunststofplaten in rechthoeken zagen. Voor kunststofruiten en windschermen voor balkon en terras volstaan dit. Het verzagen van platen naar rechthoeken kunt u simpel in de webshop regelen door in het betreffende product de zaagsneden aan te geven. Houdt wel rekening met een zaagverlies van circa 3 tot 4 mm per zaagsnede.

Rekenvoorbeeld: Uit een plaat van 2050 x 3050mm kunnen 6 platen van 1000 x 1000 mm worden gehaald:

1008 x 1008 mm moet u dan gebruiken bij uw berekening (zowel in de lengte als in de breedte komen er 2 zaagsnedes à 4mm ).

2050 – (1008 + 1008) = 34mm over
3050 – (1008 + 1008 + 1008 ) = 26mm over

Zo lukt het ook nog net om uit een plaat van 2050 x 3050mm 24 platen van 500 x 500 mm te halen:

2050 – (508 + 508 + 508 + 508) = 18mm over
3050 – (508 + 508 + 508 + 508 + 508 + 508) = 2mm over

Rechthoeken kleiner dan 100 x 100 mm kunnen, ivm met de veiligheid van de medewerkers, niet worden gezaagd.


Zelf zagen

Alle transparante kunststoffen tot een dikte van 5 mm kunt u met enig geduld ook zelf zagen met een decoupeerzaag.

 • Teken af op de beschermfolie en laat de beschermfolie aan beide zijden zitten.
 • Gebruik een aluminium-zaagje oftewel een “non ferro-zaagje”. Ook een “fijn hout / laminaat zaagje” zaagt prima. Dit soort zaagjes zijn niet te fijn en niet te grof en in elke bouwmarkt verkrijgbaar.
 • Zaag met lage toeren (zet bij acrylaat de “pendel” uit).
 • Duw de zaag langzaam door het materiaal en laat de zaag het werk doen.
 • Niet forceren, hoe minder warmteontwikkeling hoe beter.
 • De onderkant van de decoupeerzaag kan beschadigd zijn (bramen), hierdoor kunnen (door de beschermfolie heen) krassen ontstaan op het materiaal. U kunt de onderkant van de decoupeerzaag dan voorzien van een paar lagen schilderstape, dat wordt dan een zachte laag die ook makkelijk over het materiaal heen schuift

Voor het zagen van rechte lijnen met een cirkelzaag heeft u een speciaal zaagblad nodig. Een hout-cirkelzaag is niet geschikt.

Twijfelt u, laat ons dan zagen.

Schuren

Wij zagen standaard schoon, dit houdt in dat wij de ietwat ruwe fabrieksrand wegzagen bij een zaagopdracht. Indien u een hele gladde zijkant wilt hebben dan kunnen wij de zaagsnede ook voor u polijsten.

 • Als u zelf zaagt kunt u een zaagsnede schuren met (grof) schuurpapier. Let goed op dat u de plaat zelf (boven en onderkant) niet bekrast.
 • Als u een schuurmachine gebruikt, voorkom dan ook warmteontwikkeling.
 • D.m.v. schuren kunt u ook scherpe hoeken en randen afronden.

Frezen

Als een plaat precies afgewerkt moet worden kan gekozen worden voor frezen (plaat afmeting max. 2000 x 3000 mm). Dit is vaak het geval bij technische toepassingen (machinebeplating, kappen en dergelijke) en (voorzet)ramen in oude panden of andere toepassingen waar maatwerk vereist is.

In dat geval kunt u via de mail een pdf-bestand aanleveren met daarin de tekening + afmetingen. Wij kunnen deze overigens ook voor u maken/aanpassen.

Vraag hier uw offerte aan

Lasersnijden

Als de randen helder moeten zijn kan gekozen worden voor lasersnijden, handig bij acrylaatplaten zoals Plexiglas en Perspex. Lasersnijden geeft meteen een glasheldere afwerking (platen tot max. 1200 x 2200 mm). In dit geval kunt ook via de mail een pdf-bestand aanleveren met daarin de tekening + afmetingen.

Vraag hier uw offerte aan
Polijsten Platen Bij PLAATGOEDnl

Polijsten

Gezaagde of gefreesde randen kunnen ook worden gepolijst. Voor één of enkele platen zijn deze bewerkingen mogelijk, maar deze technieken worden doorgaans ingezet bij seriematig werk. Ook hiervoor maken wij uiteraard graag een offerte.

Boren Bij PLAATGOEDnl

Boren

Kunststoffen zoals Perspex en Plexiglas zijn redelijk makkelijk te boren met een gewone ijzerboor.
Bij gebruik van een nieuwe hele scherpe boor is er kans op “happen”. Een gebruikte, maar nog redelijk scherpe, boor is dus ideaal.
Met een kolomboor gaat het boren vrij gemakkelijk, maar ook met een handboormachine is het te doen:

 • Boor op vrij lage toeren en laat de boor “schaven” in plaats van snijden.
 • Boor geen gaten te dicht bij de rand. Zorg ervoor dat er minstens 20 mm materiaal blijft zitten tussen de rand van de plaat en de rand van het gat.

Als u een wat groter gat moet moet boren in vrij dik acrylaat kan het “uitbreken” aan de zijde waar de boor eruit komt. Dit kan als volgt worden voorkomen:

 • Teken af op de beschermfolie
 • Boor een klein gaatje (2 mm of 2,5 mm) door en door, niet in één keer, maar het boortje steeds even “lossen”.
 • Klem de plaat vast op een tafel.
 • Boor met de juiste diameter tot ongeveer de helft van de materiaaldikte in.
 • Draai de plaat om.
 • Klem de plaat weer op de tafel met tussen het acrylaat en de tafel een plaatje (maakt niet uit wat) waarin een gat mag komen.
 • Boor (vanaf de andere zijde dus) het gat door.

Het acrylaat kan zo niet aan de oppervlakte uitbreken.

1) Blokjes hout 2) Acrylaatplaat 3) MDF 4) Tafel Dunner acrylaat kan in één keer met de gewenste diameter doorgeboord worden. Klem het acrylaat op een tafel, met tussen het acrylaat en de tafel een plaat MDF. De toplagen van MDF zijn hard genoeg om uitbreken van het acrylaat te voorkomen. Laat de boor rustig "schaven"

1) Blokjes hout
2) Acrylaatplaat
3) MDF
4) Tafel

 • Dunner acrylaat kan in één keer met de gewenste diameter doorgeboord worden.
 • Klem het acrylaat op een tafel, met tussen het acrylaat en de tafel een plaat MDF.
 • De toplagen van MDF zijn hard genoeg om uitbreken van het acrylaat te voorkomen.
 • Laat de boor rustig “schaven”

Schroeven

Rozetringen

Rozetringen

Na het boren volgt het vastschroeven van de panelen. Zorg hierbij, vanwege het uitzetten/krimpen van de platen, voor ruimte in de gaten en zet schroeven vooral niet te vast.
Verzonken gaten in het plaatmateriaal zelf worden afgeraden: Een verzonken schroefkop zoekt immers het midden van een gat en dan is er geen beweging meer mogelijk, terwijl de plaat dit bij het uitzetten/krimpen nog wel wil.

Schroeven met een kunststof ringetje ertussen vinden we bij PLAATgoed de ideale manier van bevestigen. Mooier is wellicht nog het gebruik van verzonken schroeven met kunststof “rozet-ringen”.
Verkrijgbaar bij Skiffy

Uitzetten en krimpen

Alle transparante kunststoffen hebben een uitzetting van ca. 3 mm. per meter. Bij buitengebruik is het uitermate belangrijk om hier rekening mee te houden. Als u een kunststof ruit op een hele koude dag zou monteren, is de ruit op een hele warme dag dus ca. 3 mm. per meter groter, zowel in de lengte als in de breedte.
Als u dus plaatmateriaal in een sponning plaatst, adviseren wij een ruimte van 5 mm. per meter.

Kitten (Lijmen en afdichten)

RopabondAls u kunststof ruiten wilt kitten en/of lijmen (ook op boten), adviseert PLAATgoed de industriële kit “Ropabond 2”. Deze kit wordt o.a. gebruikt in de bouw, auto-industrie, professionele scheepsbouw, caravanbouw enz. Deze kit is een zuivere MS-polymeer, zuurvrij en er is geen primer nodig. Daarbij tast de kit geen materialen aan, het is UV-bestendig en het blijft flexibel, waardoor een blijvende afdichting wordt verkregen. Na een dag hecht het al aardig. Vervolgens neemt de hechting toe, totdat na 8 dagen de volledige hechting is bereikt.

Acrylaat (ook XT), polycarbonaat-UV en PET-UV kan gelijmd worden op aluminium, ijzer, polyester, hout en op vele andere materialen (niet op polypropeen en polyetheen). Het is niet de goedkoopste maar zeker zijn geld waard! U kunt deze kit per tube online bestellen op de webshop van de fa. JS scheepstechniek te Leiden (ZH) www.watersportcentrumonline.nl/c-1577436/ropabond/ Ropabond is verkrijgbaar in zwart, grijs en wit.

Als u moet afstrijken, zorg er dan voor dat u geen kit van de ruiten hoeft te verwijderen. Laat waar mogelijk de beschermfolie zitten en plak het gedeelte af waar geen kit mag komen. Als er toch Ropabond 2 op de platen komt, dan beslist niet proberen te verwijderen met een of ander middel, maar na 1 dag kunt u het “los pellen”.

Een transparante kit kan als afdichting dienen, maar de hechting is doorgaans nog  geen 50% van een gekleurde kit. Op dit moment is de techniek namelijk nog niet zover dat men alle stoffen die nodig zijn voor een goede hechting in een transparante kit kan verwerken.

Verlijmen kunststoffen

Sommige kunststoffen kunnen met de juiste lijm onlosmakelijk aan elkaar worden verbonden (versmolten). Hier worden vaak lijmen of chemicaliën (oplosmiddelen) voor gebruikt die niet zomaar verkrijgbaar zijn.
Tegenwoordig worden voor eenvoudige klussen goede resultaten bereikt met de nieuwe generatie secondenlijm. De meeste kunststoffen zijn hiermee te verlijmen, zowel op elkaar als op andere materialen.
Als u acrylaat (ook XT) op elkaar wilt lijmen (een kleine vitrine of zoiets) is dat met secondelijm mogelijk, als het resultaat niet aan al te hoge eisen hoeft te voldoen.

Glashelder acrylaat helemaal mooi onzichtbaar verlijmen (met een oplosmiddel) is een vak apart, wat zonder ervaring en de juiste apparatuur bijna niet te doen is, ook wij hebben daar de apparatuur niet voor. Juist afgewerkte spanningsvrije randen zijn bij verlijmingen met oplosmiddelen essentieel.

Voorzetglas als vandalisme- en inbraakpreventie

Op beurzen zijn soms demonstraties te zien waarbij bezoekers uitgedaagd worden om met een hamer een plaat polycarbonaat stuk te slaan. Dat lukt dus niet en daarom kan vandalisme of een snelkraak, door het inslaan van een ruit, voorkomen (of op zijn minst flink bemoeilijkt) worden door het plaatsen van polycarbonaatplaat aan de buitenkant van een kozijn. In polycarbonaat is wel te boren en te zagen, dus men kan er een gat in maken, inbraakvrij wordt een pand dus niet, maar de gelegenheidsdief houdt u wel buiten de deur.
Bijkomend voordeel is een extra warmte- en geluidsisolatie.

Warmte en geluidsisolateie met voorzetglas

Omdat het plaatsen van dubbel glas een kostbare zaak is, vooral als daarvoor ook de kozijnen vervangen moeten worden, kan men kiezen voor het (al dan niet tijdelijk)
plaatsen van voorzetglas. Meestal doet men dat aan de binnenzijde.
Daar kan ook glashelder acrylaat of polycarbonaat voor gebruik worden. Er kan met latjes of profielen een extra sponning aan een kozijn worden gemaakt, waar het voorzetglas in geplaatst kan worden.
Men werkt ook met magneetstrips of klittenband, zodat het makkelijk te verwijderen is.

De stilstaande luchtlaag tussen het glas en het voorzetglas zorgt voor de warmteisolatie. Daarom is de dikte van de platen voor de warmte-isolatie niet zo van belang. De dikte is voornamelijk van belang voor het doorzicht, het zicht door een dunne golvende ruit is namelijk storend.
Voor een flink voorzetruit in een woonkamer van bijvoorbeeld 1500 x 2000mm adviseren wij minimaal 6 mm.  Dat geeft ook al een behoorlijke geluidsreductie.
Kleinere ruiten kunnen dunner. Ruitjes op bijv. een zolder (waar het doorzicht minder van belang is) kunnen uit 3 mm dik Plexiglas.

Als men aan de binnenzijde voor polycarbonaat kiest kan een vensterruit nog wel ingeslagen worden, maar als het goed vastgezet is staat men niet zomaar binnen.

Voorzetglas (of voorzet-kunststof) is niet altijd de fraaiste oplossing, maar het biedt de bovengenoemde voordelen ten opzichte van dubbelglas en door de relatief lage investering is deze veel sneller terugverdient (door besparing op de stookkosten) dan het geval zou zijn bij dubbelglas.

Daken serre, carport of afdak

Voor serredaken kan acrylaat worden gebruikt, maar wij adviseren polycarbonaat-UV Voor een carport met een gebogen dakconstructie is polycarbonaat zeker aan te
bevelen. Als lichtinval gewenst is maar geen doorkijk kan gekozen worden voor polycarbonaat-UV gestructureerd.
De keuze van de dikte is sterk afhankelijk van de constructie (ondersteuning en bevestigingsmogelijkheden van het kunststof). Rekening houdend met zware storm en een dik pak sneeuw is een ruwe indicatie:

 • bij een overspanning tot 500 mm dikte 4 mm
 • bij een overspanning tot 650 mm dikte 5 mm
 • bij een overspanning tot 800 mm dikte 8 mm
 • bij een overspanning tot 1000 mm dikte 10 mm

Bij het zelf bouwen van een serre, carport of afdak is het dus lonend om wat extra dragers in te bouwen, zodat er dunner (goedkoper) kunststof kan worden gebruikt.
Vooraf rekening houden met het standaardformaat 3050 x 2050 mm. kan ook fors geld besparen.

De termen “polycarbonaat” en “Lexan” worden ook vaak gebruikt als aanduiding voor zg. “kanaalplaten” (meerwandige platen) die soms ook als dakbeplating gebruikt worden. Deze platen hebben wij ook in het assortiment maar staan (nog) niet op de website maar ook hiervoor maken wij uiteraard graag een offerte.

Vervormen polycarbonaat

Regelmatig wordt ons gevraagd om polycarbonaat te vervormen. Dit kan als het materiaal door een frame in een ronding gehouden wordt. Het zelf vervormen van polycarbonaat is bijna niet te doen (wij doen dat ook niet).

Waarom is het vervormen van polycarbonaat zo lastig?
Polycarbonaat neemt vocht in zich op. Daar zie en merk je niets van, totdat het materiaal op een temperatuur gebracht wordt (ver boven de 100 graden Celsius) waarop het te vervormen is. Het vocht in het materiaal is dan allang aan het koken en de plaat kan als verloren worden beschouwd, in de plaat komen namelijk allemaal bubbels en belletjes.
Dat is wel te voorkomen, maar dan moet een plaat eerst voor gedroogd worden in een oven op een exacte temperatuur gedurende een exacte tijd. Dan heeft men nog een mal nodig in de gewenste vorm die aan een aantal eisen moet voldoen. Daarna is het nog zaak om een plaat in z’n geheel zeer egaal op een exacte vormtemperatuur te krijgen en vervolgens razendsnel in model te brengen. Een paar graden te koud en het vervormt al helemaal niet meer.
Kortom, zoeken naar een bestaand scherm en eventueel aanpassen is vele malen makkelijker en goedkoper.

Stijfheid acrylaat en polycarbonaat

De stijfheid van acrylaat en polycarbonaat is min of meer vergelijkbaar. PET-G is duidelijk buigzamer. De stijfheid van een kunststof ruit mag echter niet vergeleken worden met de stijfheid van glas. Bijv. voor een glashelder tafelblad of een glasheldere boekenplank (waar constant gewicht op staat) zijn kunststoffen alleen geschikt als het door een
frame ondersteund wordt.

Reinigen

Vuil kunt u het beste verwijderen met lauw water met een zachte spons of doek. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen of chemische middelen en vooral geen thinner.
Dit geldt voor alle kunststof ruiten.

Deze pagina is uiteraard met zorg samengesteld maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend.