Plexiglas® en Lexan® zijn handelsmerk merknamen (resp. van Röhm & Hass en GE Plastics). Plexiglas® en Lexan® behoren beide tot een andere familie van kunststoffen, Plexiglas® is een acrylaat en Lexan wordt gemaakt van polycarbonaat. Behalve dat ze beide te koop zijn in glashelder en opaal (minder transparant, ziet er wit uit), zijn het heel verschillende materialen, met elk zijn voor-en nadelen.

Hieronder vindt u de sterke en zwakke punten van de platen:

Plexiglas® – of acrylaat, Lucite®, Perspex® en polymethylmethacrylaat

Plexiglas ProductenIn vergelijking met glas, wordt Plexiglas® algemeen omschreven als optisch helder (het heeft niet de groene tint van glas), slagvast (ongeveer 10 keer zo stevig) en weegt ongeveer half zoveel als glas doet. Het is ook heel gemakkelijk te buigen met behulp van een beetje warmte, en gesneden of gezaagde randen kunnen eenvoudig worden gepolijst. Met behulp van het juiste product, kunnen kleine krasjes worden gepolijst uit een plexiglas plaat. Stukken kunnen ook aan elkaar worden gelijmd met cyanoacrylaat cement (secondelijm).

Plexiglas® wordt gebruikt in architecturale beglazing, grote aquaria, en in vele soorten warmgevormde voorwerpen (meubelen, winkeldisplays, gebogenramen in vliegtuigen). Het wordt beschouwd als een veiliger alternatief voor gewone glas in hoog risico gebieden, zoals het ‘glas’ rond hockey ijsbanen. Het wordt ook veel gebruikt in de sign-industrie.

Minpunten – Acrylaat is krasbaar. Het kan worden beschadigd of scheuren bij vallen of wanneer het hard genoeg wordt gestoten. Daarnaast heeft (de standaard versie) de neiging om statische lading op te bouwen die stof aantrekt. Onder de juiste omstandigheden (of de verkeerde omstandigheden, afhankelijk van je perspectief) kan plexiglas branden.

Lexan® – of Makrolon®, Makroclear® en polycarbonaat

Plaatgoed Polycarbonaat GlashelderLexan is een stap verder in de veiligheid in vergelijking met Plexiglas®. Het is meer schokbestendig (slagvast) ivm gewoon glas of Plexiglas® (ongeveer 10 keer ‘sterker’ ivm Plexiglas®) en optisch bijna net zo helder als Plexiglas®. Het is wel zwaarder dan Plexiglas® maar nog steeds veel lichter dan glas. Thermoforming Lexan® is duurder, maar het is gemakkelijker te snijden en te boren, met de juiste apparatuur. Het scheurt of breekt niet gemakkelijk. Lexan® is eigenlijk op de markt gebracht als ‘vrijwel onbreekbaar’

Lexan® wordt gebruikt op plaatsen waar slagvastheid kritisch is. Items zoals veiligheidsbrillen, politie ME-schilden en vizieren, instrumentenpanelen en koplampglazen. Een groot deel van kogelvrij glas is eigenlijk heel dik Lexan®. Lexan® wordt ook vaak gebruikt voor plastic flessen en CD’s / DVD’s.

Minpunten – Lexan is ook krasgevoelig en is daarnaast minder goedkoop als Plexiglas® of glas. Onder hoge temperaturen zal Lexan® smelten